Een Chakapa dus

chakapa

‘Wat wil je voor kerstcadeautje dit jaar?’ werd mij eind november al gevraagd. Zonder blikken of blozen haalde ik een lange lijst uit mijn broekzak.

Sinds ik de cursus ceremoniebegeleider voor plantmedicijnen heb gedaan, heb ik een akelig lange lijst met prachtige (en laten we eerlijk zijn, gewoon broodnodige) spullen die ik dolgraag wil hebben. Een Chakapa was het eerstvolgende nog niet afgestreepte item op mijn lijst.

‘Een Chakapa, mam.’

Mijn moeder gaf geen krimp en zei: ‘Leuk, regel je dat zelf even, liefje?’

Chakapa is Quechua (taal van de Inca’s) voor ratel of shaker. Het is zowel een ritmisch als een helend instrument en ze worden veel gebruikt door sjamanen tijdens bijvoorbeeld ayahuasca-ceremonies. Over het algemeen worden ze gemaakt van de bladeren van de Parianastruik. Tijdens de ceremonie wordt er mee langs en/of over het lichaam van een deelnemer geschud. Het hypnotiserende en rustgevende geluid ervan doet mij denken aan het ruisende gefluister van de wind door hoge bomen.

Er werd nauwelijks met ogen gerold toen ik vol verrukking mijn Peruaanse bundeltje gedroogde bladeren uitpakte.

Chantal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?