Affirmaties en microdoseren

cacao ceremonie goes

Wij zijn dol op het gebruik van affirmaties en dus ook, of misschien wel juist, van het gebruik van affirmaties tijdnes het microdoseren.
Affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Affirmare betekent bevestigen, versterken, bekrachtigen. Een affirmatie is een positieve en versterkende gedachte over iets dat je graag wilt hebben, wilt doen of wilt zijn. Een gedachte die je veelvuldig herhaalt.

Het is echter geen wondermiddel waarmee je zomaar alles tevoorschijn (of juist weg) kan toveren. Simpelweg de hele dag roepen dat je zo vreselijk gelukkig bent, terwijl je zwaar aan de grond zit en even helemaal niets meer ziet zitten, heeft niet zo heel veel zin.
Je bereikt het grootste effect wanneer het doel wat je voor ogen hebt, datgene wat je graag wilt hebben, zijn of bereiken, iets is wat ergens al diep van binnen aanwezig zit in de vorm van een verlangen. Het is ook van belang dat het iets is wat betekenis voor je heeft.

Wanneer je je affirmaties namelijk koppelt aan een doel of verlangen wat betekenis heeft en je herhaalt ze met grote regelmaat, dan gaan je hersenen met veel plezier en inzet daadwerkelijk voor je aan de slag. Onze hersenen maken elk moment van de dag constant keuzes over waar ze hun aandacht op willen richten. Gelukkig maar, want dat maakt het mogelijk om een normaal gesprek op een terrasje te voeren, terwijl er stiekem miljoenen prikkels afgevuurd worden op je hersenen.
En als je dan tijdens dat gesprek je naam plots ergens hoort roepen, dan pikt je brein dat direct op, ondanks alle drukte, geroezemoes, muziek, verkeersgeluiden en al wat niet meer. En de reden daarvoor is dat jouw hersenen zo bekend zijn met jouw naam, dat het razendsnel de focus verlegt van je gesprekspartner naar degene die je naam riep

bewustwording zeeland

Als je dat gegeven doortrekt naar affirmaties, dan is het logisch dat wanneer je je hersenen traint op een specifiek doel/verlangen (het betere soort hersenspoelen) dat je brein eerder ‘bewijs’ zal vinden dat je affirmatie waar is en/of kansen kan spotten om je affirmatie nog meer waarheid te laten worden.

Een paar belangrijke spelregels: Een affirmatie werkt het beste in de tegenwoordige tijd en positief verwoord.
Dus niet: ‘Ik zal me minder verstrooid gaan voelen’, maar ‘Ik voel me vandaag meer gefocust.’
En als het nodig is, neem dan kleinere stapjes die je zelf ook ergens kan geloven.
In het voorbeeld dat je je enorm somber en terneergeslagen voelt, dan helpt ‘Ik voel steeds een beetje lichter’ waarschijnlijk beter dan ‘Ik voel me super vrolijk’.

Kies je woorden zorgvuldig is ons advies. Kies die woorden uit die met jou resoneren. Wees ook creatief in het herhalen. Misschien werkt het voor jou om overal in je huis of op je werkplek gele post-its op te hangen met jouw affirmatie erop en die elke keer dat je er 1 ziet hardop uit te spreken. Misschien wil jij je affirmatie wel inspreken (of zingen) zodat je het steeds kan afluisteren. Of misschien creëer jij het meeste effect door meerdere keren per dag je affirmatie op te schrijven.

Tot slot nog een paar voorbeelden ter inspiratie van affirmatie die ingezet kunnen worden specifiek gericht op een aantal veelvoorkomende redenen waarom mensen microdoseren:

Affirmaties voor een betere stemming:

Ik voel me goed.
Ik zie het goede in alle gebeurtenissen.
Ik accepteer mezelf precies zoals ik ben

Affirmaties om meer in het hier en nu te zijn:

Ik ben dankbaar voor dit moment.
Ik geniet van het leven.
Ik waardeer alles precies zoals het nu is.

Affirmaties voor meer focus:

Ik weet precies wat ik moet doen.
Ik zie alles scherp.
Ik kan me goed concentreren.

Affirmaties voor meer creativiteit:

Ik ben een creator.
Ik zie kansen en mogelijkheden.
Ik bepaal mijn waarheid.

Affirmaties voor meer verbinding:

Ik ben een onmisbaar deel van het grote geheel.
Ik ken mijn hart en leef ernaar.
Ik ben uniek en daarin hetzelfde als ieder ander.

Lieve groet,
Chantal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?