beeldende werkvormen

Bij Lichtwijzer geloven we dat het altijd mogelijk is om dichter bij de kern te komen. Soms is het alleen even zoeken naar de juiste ingang. Daarom bieden we zoveel prachtige invalshoeken aan, want je mag er via je hoofd, je hart, je adem, je lijf of zoals hier via je handen komen.

Beeldende werkvormen zijn werkvormen waarbij gebruik wordt gemaakt van beeldende materialen, zoals klei, verf, vilt, tekenmaterialen en afbeeldingen. En geen zorgen, je hoeft helemaal niet creatief te zijn om gebruik te kunnen maken van beeldende werkvormen. Je hoeft ook niet goed te kunnen tekenen of kleien, en je hoeft zeker geen kunstwerk te maken. Beeldende werkvormen nodigen je op een simpele en krachtige manier uit om op een non verbale manier expressie te geven aan wat er in je leeft. Ze nodigen je uit stil te staan en te voelen, zonder hier meteen woorden aan te geven en het dus te rationaliseren. Door je handen te gebruiken omzeil je je denkende hoofd en creëer je een sluipweg direct naar je hart.

We gebruiken verschillende beeldende materialen en ook verschillende manieren om hiermee aan het werk te gaan. Je mag spelen, experimenteren en uitproberen.

Ook gaan we intenties of bepaalde thema’s uitwerken in een beeld. Soms helpt het om een thema symbolisch of door middel van een metafoor neer te zetten. En dan blijkt vaak dat beelden meer kunnen zeggen dan duizend woorden. 

Met je handen werken met beeldende materialen helpt je met aandacht, bewust en intens, in het hier en nu te leven. Hierdoor kan je makkelijker afstand nemen van de spinsels in je hoofd en dat geeft rust, ontspanning en ruimte. Inzichten die je gaandeweg opdoet zijn de kersen op de taart.

De beeldende werkvormen zullen bij sommige 1-daagse retraites worden aangeboden. Ook kan het zijn dat ze langskomen bij een traject.